Hasznos tanácsok

Jelenlegi hely

Be kell-e tömni a lyukas tejfogat?

Mindenképpen! A tejfogat kihúzni akkor érdemes, ha egy éven belül várható a maradó fog előbújása. Vannak tejfogakba való színes tömések is, amit a kis páciensek nagyon szoktak szeretni. A kisebb lyukak egyszerűen, gyorsan tömhetőek, a gyerekekkel meg lehet szerettetni a fogászatot. A lyukas tejfogak megbetegíthetik a szomszédos fogat, ez különösen akkor rossz, ha ez maradó fog.

Mennyi időnként kell fogászati ellenőrzésre járni?

Fél évenként célszerű, mert a kezdődő, esetleg laikus által fel sem fedezhető szuvasodások könnyebben, egyszerűbben kezelhetőek, kisebb töméssel gyógyíthatóak. A fogpótlások esetleg kialakult hibái könnyebben kijavíthatóak, garanciájuk is rendszeres ellenőrzés mellett érvényes. Gyermekeknél, főleg mikor tejfogaik vannak gyakrabban, negyedévenként javasolt.

Ha fáj a fogam, ki kell-e húzatni?

A fájós fog esetenként egyszerű töméssel megmenthető. Ha súlyosabb a helyzet, rendszerint gyökérkezelés és gyökértömés lehet a megoldás.

Ha van rá mód, célszerű a fogat megtartani, mert kevesebb foggal az evés is nehezebb, a hiány melletti fogak a résbe bedőlnek, illetve a hiánnyal szemben lévő állcsontban a szemközti fog elkezd kiemelkedni, így egy fog kihúzásával három másik sorsát is megkérdőjelezhetjük.